Pokreti bebe u majčinom stomaku
Ovo je pročitano 28.329 puta.

Počev od prvog dana kada ostanu trudne, sve buduće majke žele da osete bebu koju nose u stomaku. Osetiti prve pokrete bebe, doprinosu osećaju za stvarno postojanje bebe. Tada razmete da u vama postoji živo biće.

 

Odmah želite da podelite sa nekim ove pokrete koji se osete u neočekivanom trenutku. Tada sa onim ko vam je najbliži delite zadovoljne osmehe. Najviše vas pritiska želja da to podelite sa ocem. Verovatno je i najlepše da zajedno proživite osećaj da ste osetili deo vas dvoje.

Svaka buduća majka drugačije prepoznaje pokrete bebe. Dok neke to objašnjavaju kao da osećaju balon ili pucketanje kukuruza, druge ga objašnjavaju kao da osećaju leptira i lepršanje ptičijih krila. Čak ga neke opažaju kao kretanje gasova. Takođe, mršava žene više oseća pokrete u odnosu ne ženu sa više kilograma.

Pokreti bebe u majčinom stomaku počinju u prva tri meseca. Međutim, buduće majke to ne mogu da primete. Prvorotke uglavnom počinju da primećuju između 20 i 24 nedelje. Iskusna majka koja je već rađala, može osetiti pokrete posle 16. nedelje.

Najaktivniji period u majčinom stomaku počinje posle 24. nedelje. Buduće majke koje stalno žele da osećaju bebine pokrete, nakon ovog perioda dobijaju jednu novu dimenziju koju prate razmišljanja o zdravlju i životu bebe. U slačaju da nema pokreta, mogu se zabrinuti i onespokojiti. U slučaju da se bebini pokreti ne osete do 26. nedelje, svakako treba obavestiti lekara.

Kada se beba pokreće, buduća majka razmišlja samo o njihovoj učestalosti. Dok neke ove pokrete raspoznaju vrlo često, neke se žale na nedostatak. Bebini pokreti se menjaju tokom dana i zbog toga ne treba očekivati stalno pomeranje. Takođe, ne treba zaboraviti i to da beba spava. Posle 28. nedelje trudnoće, broj bebinih pokreta može dati informacije o stvarnom stanju bebe. Beba dnevno napravi od 100 do 150 pokreta. Međutim, većinu ovih pokreta majka ne može da oseti. Osetiti 15-20 pokreta dnevno, govori o tome da je beba u velikoj meri zdrava.

Kao što često pomeranje bebe ne treba shvatiti kao znak da će to biti hiperaktivno dete, tako ni slabo pomeranje bebe ne treba tumačiti na način da će beba imati probleme. Takođe, pomeranje bebe nema nikakve veze ni sa polom.

Ukoliko ste stalno u pokretu i ako ste umorni, čak i ako otkrijete stomak, možete osetiti pomeranje bebe. Zbog ljuljanja u stomaku beba može dugo spavati. Šta više, položaj bebe u stomaku može vas sprečiti da osetite njene pokrete. Međutim, ne treba zaboraviti da kako beba raste i porođaj se približava, usporavaju se pokreti usled sužavanja prostora.

Bebina čula počinju da se razvijaju dok je u majčinom stomaku. Usled toga se javljaju bebine reakcije kako se razvijaju čulo sluha, dodira, ukusa i vida. Prvo se u majčinom stomaku razvija čulo ukusa i to počev od 12. nedelje. Čulo mirisa se razvija zajedno sa čulom ukusa. Vremenom beba reaguje na zvuke koje čuje. Vaš razgovor i visina tona kojim govorite obezbeđuje da različito reaguje. Vaš razgovor tihim tonom će je umiriti, dok će povišen i nervozan ton izazvati udarce. U 34. nedelji formira se čulo sluha. Razvoj čula dodira se završava u 20. nedelji. Zbog toga je u ranoj trudnoći osetljiva na dodire. Oseća majčine dodire. Poslednje se formira čulo vida. Počine da se razvija u 25 nedelji i može reagovati na osvetljenu sredinu.

Pomeranje bebe ima za cilj zauzimanje pogodnog položaja za porođaj. Većina beba se u majčinom stomaku okrene u položaj glavom na dole između 32. i 36. nedelje. Kada se beba smesti u porođajni kanal, to utiče na dijafragmu materice i majka lakše može da diše.
 

<MMString:LoadString id="insertbar/table" />
   
Copyright EVYAP